Кои са най-добрите бюджетни марки часовници?

17 ноември 2022
Кои са най-добрите бюджетни марки часовници?

Ако обичате часовници, със сигурност знаете, че някои от най-желаните видове могат да струват доста скъпо. Това, разбира се, е инвестиция. А и за истинския ценител, часовниците не са скъпи - те са безценни. Изобилието на пазара в днешно време обаче предлага и страхотни бюджетни часовници. Ако тепърва започвате да създавате своята колекция и все още бюджетът ви е ограничен, ето марките, които предлагат най-добро съотношение цена-качество.

Timex

Timex е стара американска компания, която се заражда в края на XIX век в щата Кънектикът. Фокусът на тяхната работа винаги е бил в красивия дизайн. Вече повече от 170 години, те правят достъпни класически часовници, които предлагат многобройни и доста разнообразни допълнителни функции.

Може би най-емблематични за марката са дизайните с цветни текстилни каишки. Те излъчват стил, чар и естетика и могат лесно да се впишат както в по-официална визия, така и в спортна такава.

Swatch

Тази швейцарската марка е създадена в отговор на дълбоката криза, в която се намира швейцарската часовникарска индустрия през 70-те години. Още от самото ѝ основаване, нейна основна мисия е да бъде достъпна и да произвежда кварцови часовници, като същевременно запазва легендарното качество, което словосъчетанието “швейцарски часовник” предполага.

Освен, че са достъпни, часовниците Swatch са наистина уникални! Марката не се взима твърде насериозно и, макар да имат и по-класически модели, изобщо не се страхуват да експериментират с цветовете или с дизайна като цяло.

Casio

Това е една от най-известните японски марки. Създадена след втората световна война, компанията е прочута не само със своите часовници, но и с други електронни инструменти (сред които се открояват техните емблематични калкулатори и музикални метрономи).

Може би свързвате името с носталгичния ретро-дизайн на часовниците с електронен циферблат. Днес все още ценителите могат да се сдобият с ретро електронен часовник. Casio обаче предлага много повече от това! Има класически стилни часовници и дори хронографи, които са по джоба на всекиго.

Линия, която няма как да пропуснем, е G-shock. Тя е разработена от Casio през 80-те години на ХХ век. Това са едни наистина здрави часовници! Идеята им е да могат да оцелеят на всеки удар, който може да преживее човешкото тяло.Предлагат огромно разнообразие от допълнителни функции и със сигурност възможно най-много функции за цената си. Дизайнът им излъчва мъжественост - те са големи, с много бутони. Това е един от часовниците, на които със сигурност трябва да прочетете указанието.

Invicta

Това не са часовници за всеки, със сигурност. Дизайнът им понякога е толкова дързък, че със сигурност предизвиква границите. Едно е сигурно: ако притежавате Invicta, със сигурност няма да останете незабелязани. Invicta са часовници за хора с характер, които имат ярка концепция за стила си и нямат проблеми със самочувствието. Техният дизайн е толкова уникален, че човек или ги обожава, или ги мрази от дъното на душата си. Но не оставят никого безразличен.

Сред колекциите на Invicta задължително трябва да споменем ProDiver. Класически мъжки часовник с висококачествен механизъм от Seiko. Най-големият бонус? Касата на часовника използва дизайна на Rolex Submariner, но цената е около 10 пъти по-ниска.

Tissot

Това е една от старите швейцарски марки часовници, която по време на кварцовата криза преживява сериозно сътресение. За щастие успява да оцелее и в днешно време брандът е по-силен от всякога. Ако сте почитател на швейцарските механизми, Tissot е един отличен вариант, който можете да изберете. Той съчетава успешно високото качество с цена, която няма да ви разори.

Citizen

Ето още една емблематична японска марка. През 90-те Citizen разработва една от най-важните технологии за кварцови механизми: Eco-Drive. Те използват почти невидими соларни клетки, които преобразуват светлината в електроенергия. Така отлагат за дълго време необходимостта от смяна на батерията. Ако си купите часовник Citizen, няма да сбъркате - независимо кой модел ще изберете.

Seiko

Марката Seiko може да проследи своята история до малък магазин за часовници и бижута, който отваря врати през 1881. В следващият век и половина компанията не просто оцелява: тя се разраства значително, за да се превърне в една от мега-корпорациите, които движат японската икономика.

Именно Seiko е компанията, която пуска на пазара първия кварцов часовник и по този начин отприщва катаклизъм в часовникарската индустрия по цял свят. Не е изненадващо, че днес марката предлага широк спектър от продукти за всеки стил и джоб.

Orient

Ако обожавате механичните часовници, то Orient е марката, която задължително трябва да включите в колекцията си. Това e японска марка бюджетни часовници, които в днешното дигитално време не изоставят своята сила: механичните часовници. Интересен факт е, че Orient използват собствени механизми, които предлагат едно от най-добрите съотношения цена-качество. Orient се слави с едни от най-достъпните модели часовници за гмуркане.

Hamilton

Това е марка с изключително интересна история. Тя се заражда в САЩ в края на XIX век. Около петдесет години по-късно преминава през смяна на собствеността и редица стратегически партньорства, докато в средата на ХХ век цялата операция се установява в Швейцария. Ето защо, въпреки историята ѝ, в днешно време марката е безусловно швейцарска. Дизайните на Hamilton се отличават със своята винтидж милитъри естетика. Ако това е предпочитаният от вас стил, Hamilton със сигурност ще се превърнат в едни от любимите ви аксесоари.

Надяваме се, че успяхме да ви убедим, че колекционирането на часовници не е задължително да ви разори. Винаги ще съществуват маниаци, които са готови да носят на ръката си еквивалент на малък (или голям) апартамент в центъра на някой метрополис. Но ще ги има и марките, които предоставят стилни и функционални часовници, достъпни за всекиго.