Историята на швейцарската марка часовници Edox

17 ноември 2022
Историята на швейцарската марка часовници Edox

Вече почти 140 години швейцарската марка Edox произвежда висококачествени ръчно сглобени часовници. В наши дни тя е любим бранд на мнозина шампиони от земните, въздушните и морските спортове. С дългогодишна традиция в отчитането на време за спортни състезания, Edox се е превърнала в еталон за шампионатите по редица екстремни спортове, включително ветроходство, състезания с моторни лодки и автомобили.

Днес ще ви разкажем за вдъхновяващата история на тази марка.

Началото - историята на една любов

Edox се заражда в далечната 1884 година, когато талантливият швейцарски часовникар Кристиан Руфли-Флури изработва красив джобен часовник за 25-ия рожден ден на своята невяста. Тя се влюбва в подаръка и успява да убеди младия си съпруг да основе своя собствена часовникарска компания. За седалище на новата фирма избират Бийл - градче, известно с високообразованите си създатели на часовници.

Новата компания получава името “Edox” - древногръцка дума, означаваща “измерване на времето”. Няколко години по-късно марката избира пясъчния часовник като свой символ, който и до днес е част от разпознаваемото лого.

Разцветът

Компанията постепенно се разраства. След 20-те години на ХХ век измества своя фокус към производството ръчни часовници. По време на Втората световна война Швейцария успява да запази своя неутралитет. Това означава, че докато часовникарите във всички останали държави са принудени да произвеждат продукти за армията, швейцарските майстори могат да продължат производството за обикновени потребители.

Поради това, швейцарската часовникарска индустрия достига своя апогей и до края на 60-те години де факто монополизира пазара, завоювайки около 50% от световните продажби на ръчни часовници.

Edox също преживява истински разцвет и към 1955 година дава работа на приблизително 500 часовникари! Това налага и преместването в нова, по-голяма и модерна сграда. По това време Edox е една от водещите часовникарски марки в Швейцария.

1961 е известна като годината, в която човек излита за пръв път в космоса. Това е и годината, в която Edox изобретяват и патентоват своята коронка с двойно уплътнение - сериозен напредък в посока водоустойчивост. (Това изобретение се използва до ден днешен от няколко водещи швейцарски брандове за часовници)

До края на шейсетте години марката създава някои наистина забележителни модели! Още със своята поява, легендарният днес Delfin налага в индустрията изцяло нови стандарти за ударо и водоустойчивост. Той има двоен гръб, специални защитни уплътнения и новаторска система с двоен пръстен.

Edox Hydro-Sub пък е първият часовник, който има коронна система с обтягащ пръстен и ударопоглъщащо уплътнение. Това гарантира водоустойчивост до 500 м - забележително постижение за онези години. Този модел окончателно циментира славата на Edox като световен лидер в производството на водоустойчиви часовници.

В края на десетилетието се появява Bluebird - часовник с кутия и стъкло, които са устойчиви на драскотини, а след него е пуснат на пазара и Geoscope. Това е един наистина уникален механизъм, който включва всички времеви зони и, в допълнение към локалното време, позволява да се отчита часът в над 50 града по света. Неговият оригинален дизайн с миниатюрна карта на света го прави жадувана колекционерска вещ.

70-те години и “Кварцовия холокост”

В деня на Коледа през 1969 година Seiko представя Astron - първия кварцов часовник в света. Това събитие отприщва лавина от промени, които преобръщат часовникарската индустрия. За по-малко от десетилетие новата технология почти напълно измества старите часовникови механизми, а потребителите се отдръпват от традиционните механични часовници, търсейки значително по-евтините механизми.

Болшинството швейцарски майстори на часовници обаче не изменят на своите принципи: безкомпромисно качество и изцяло ръчна изработка. Те продължават да се придържат неотклонно към традициите, пренебрегвайки новите технологии.

Ето защо не успяват да се адаптират към новата реалност на пазара, а индустрията изпада в дълбока криза. Показателно е, че между 1970 и 1983 швейцарските производители на часовници от 1 600 спадат на едва 600, оставяйки повече от 60 000 души без работа. Именно поради тази причина в Швейцария често наричат тези времена “кварцовия холокост”.

Edox също преминава през две турбулентни декади. В този период брандът няколко пъти сменя своята собственост. През 1983 е купен от Виктор Страмбини и отново се превръща в семейна компания с фокус върху елегантността и техническите иновации. Това лансира марката в премиум нишата и не просто я спасява от изчезване, а води към втория ѝ разцвет.

Световен рекорд

Възродените ценности и ясно дефинираната посока на бранда водят до търсенето на новаторски решения. През 1998 инженерите на Edox успяват да разработят и патентоват най-тънкия календарен механизъм в света. С дебелина само 1,4 мм, това постижение влиза в книгата на Гинес. И макар от тогава да са произвеждани часовници, които са по-тънки от серията Les Bémonts Ultra Slim, рекордът за най-тънък датен механизъм все още не е подобрен!

Edox в XXI век

Новият век носи на Edox редица вълнуващи партньорства със спортни организации. Марката става официален хронометрист на редица събития: световния шампионат F1 на вода, световния рали шампионат, рали Дакар, състезания по екстремно ветроходство и кърлинг. Като естествен резултат от тези колаборации, компанията разработва редица колекции, адаптирани за различни видове екстремни спортове.

Изискванията на новите ниши стимулират компанията да използва високи технологии и материали с различни свойства, някои от които са разработени за целите на аерокосмическата индустрия (включително керамика, титаний и каучук).

Освен традиционните автоматични механизми, днес Edox предлагат и кварцови - закачливо намигване към най-трудния период в историята на компанията. Високото качество и надеждността на техните продукти прави Edox предпочитан бранд за мнозина спортисти.

През 2013 година фирмата възражда най-емблематичния часовник в своята история: Delfin. Днес това отново е една от най-търсените серии и включва мъжки и дамски варианти с различни видове задвижващи механизми.

Друга изключително популярна линия на марката е колекцията Edox Les Vauberts. Тя е синоним на стил и елегантност. Кръстена е на малкия район, в който преди повече от 400 години се е зародила швейцарската часовникарска индустрия. Дизайнът отдава почит на тази епоха, включвайки на капака на касата изображение на традиционна фермерска къща - мястото, където предците на днешните майстори са изработвали първите швейцарски часовници.

Edox не е най-луксозният швейцарски бранд. Не е и най-известният. Но това е марка с дългогодишна история, която е устояла изпитанията на времето, съхранявайки своята отдаденост към иновациите и стремежа към съвършенство в изработката. Ето защо тя заслужава вниманието на всеки любител на качествени часовници.