Часовникът като подарък: да или не?

1 март 2024
Часовникът като подарък: да или не?

Часовниците безспорно са едни от най-красивите и стилни аксесоари, подходящи както за мъже, така и за жени. Тяхната функционалност, различни дизайни и цветове гарантират, че всеки може открие себе си в даден модел. Допълвайки всяка визия и придавайки и щипка изящност, тези красиви аксесоари няма как да не бъдат забелязани. Мнозина вярват, че часовник се купува само за лична употреба, не и за подарък, тъй като в противен случай е предвестник на лошия късмет. Това твърдение витае в пространството от векове и до днес много хора не спират да се уповават на него и да избягват подобен тип покупка за подарък. Откъде обаче идва то и дали в действителност е вярно? Нека разгледаме заедно скритите послания, които красивите аксесоари носят със себе си и разберем мит или реалност са тези твърдения.

“Часовникът носи лош късмет”

Още от миналото има редица митове, които гласят, че часовниците са предвестник на нещо лошо, ако са предназначени за подарък. Ние вярваме, че това далеч не е така, но все пак решихме да съберем някои от най-популярните митове, според които негативната енергия на предмета може да се отрази и върху неговия притежател.

 

Първият и най-известен мит идва от Древен Китай. Там, изписвайки с инициали думите “часовник” и “подарък” в словосъчетание, се образувало сходно словосъчетание до начина на изписване на думата “погребение”. Именно затова китайците решили, че часовниците са предвестник на смъртта, ако ги подариш на някого. Това суеверие се разпространява и до днес и все още има хора, които смятат, че е истина и избягват подобен тип подаръци.

 

Друго поверие гласи, че щом подариш часовник на някого, скоро ще се скарате. Смята се, че стрелките на часовника отброяват времето ви заедно и рано или късно нещо лошо ще застигне отношенията ви. Може би от някои злощастни съвпадения, може би просто от догадки, тази догма е спазвана от много хора по целия свят.

 

Има редица други твърдения, които също попадат в тази категория. Някои от тях гласят, че ако часовникът е антика, то той носи негативната енергия на времето в себе си. Други казват, че гадателите в миналото са виждали зла участ в часовниците като цяло. Затова и някои от тях твърдят, че хората, които не носят часовници са по-щастливи. Има какви ли не твърдения, вещаещи лошата участ, която подареният часовник носи със себе си.

 

Ако сте от хората, които вярват, че часовникът вещае лош късмет, но все пак ви харесва като идея за подарък има още едно “бабино поверие”, което се счита, че може да обърне енергията му и да ви предпази от злите сили. Достатъчно е просто да “откупите” часовника с дребна монета. Така, той не се счита за подарен, а за закупен и може да бъдете спокойни, че нищо лошо няма да ви застигне.

Часовникът - мечтан подарък

Въпреки всички негативни митове и легенди по адрес на тези изящни предмети, часовниците си остават един от най-предпочитаните подаръци за всеки пол. И не само защото са красиви и придават щипка изтънченост на всяка визия, а и заради тяхната добра символика. Вече разгледахме някои лоши митове, нека сега отправим поглед към розовата страна и всички положителни символики, които носят тези аксесоари със себе си.

 

Когато мъж купи часовник за жена, се счита че по този начин той казва без думи “Подарявам ти своето време” или “Искам да прекарам времето си само с теб”. Жените, като по-сантиментални и чувствителни от силния пол, разбират значението и символиката на подаръка. Така че, мъже, ако още не сте избрали подарък за рождения ден на своята половинка или за годишнината от сватбата ви - ето ви една страхотна идея, с която ви обещаваме, че няма да сгрешите!

 

При обратната ситуация, ако празникът е на мъжа и нежната му половинка иска да го зарадва с часовник, то това казва “Мисля за теб по всяко време”. За мъжа самата символика може да не е от особена важност, но ако познавате човека до себе си достатъчно добре, за да знаете какво харесва, той със сигурност ще оцени подаръка и повярвайте ни, няма да го свали от ръката си!

 

Независимо какъв е поводът или за кого е подаръкът, часовниците са универсален избор. Така вие не просто купувате поредната вещ, вие влагате послание в предмета, а точно тази добавена стойност прави подаръка толкова скъп. Покажете на любим човек, че го цените, като му подарите най-ценното за всеки - времето, макар и под формата на предмет, сигурни сме, че човекът отсреща ще разбере какво искате да му кажете.

 

Каквото и да си говорим, часовникът си остава едно от най-красивите и стилни бижута. След като разгледахме и двете страни на този “фатален” подарък, сами решавате коя е вашата гледна точка - тази на мита или тази на стойността. Ако все пак решите да изневерите на себе си и да се доверите на фактите, а не на митовете, разгледайте нашите предложения тук и изберете подходящ подарък за следващия повод! Зарадвайте себе си или близък човек с изящество и функционалност. Очакваме ви!