От ретро към модерно: Поглед към различните стилове будилници

11 март 2024
От ретро към модерно: Поглед към различните стилове будилници

Будилникът е едно от нещата, на които всеки човек гледа с известна неприязън, но въпреки това продължава да използва. Безспорно, събуждането сутрин е доста трудна и неприятна задача за повечето хора. И тук на помощ идват именно будилниците. Колкото и да повтаряме, че са ужасни, истината е, че не можем без тях. Е, не буквално, но ако искаме да сме навреме, то със сигурност тяхната роля е голяма. Будилниците служат не само, за да ни събудят, но често са използвани и за да ни напомнят за дадена задача, която имаме да изпълним.

Със сигурност всеки от вас знае как изглежда и функционира един будилник. Но колко от вас са се питали кога всъщност е създаден и как се е изменил с времето? Нека разгледаме заедно еволюцията през годините на един от най-използваните предмети!

Кога и как е изобретен първият будилник?

В далечното минало хората се будели едва когато слънцето изгрее или някой от слугите им ги събуди, тъй като нямали определен час за ставане. Това било така докато не се появила работата в различни фабрики и всички трябвало да започват по едно и също време. За да бъдат сигурни, че всички ще станат, много предприятия използвали звуков сигнал чрез свирене, за да събудят своите работници. В Англия и Ирландия имали малко по-различен начин на събуждане. Те наемали хора, които да тропат по вратите им сутрин в определен час, за да могат да ги събудят.

 

За изобретател на най-древния будилник се счита елинският учен Ктесибий. Още през 222 г. пр. н. е. той монтира механично устройство към друго изобретение - клепсидрите. Това са часовници, които измерват времето чрез водния поток. И така, Ктесибий обогатява тези универсални часовници, монтирайки механизъм, който пуска камъчета върху гонг или води до издаване на силен звук, когато водата достигне определено ниво. Без дори да подозира, древногръцкият механик изобретява първият будилник.

 

Ктесибий не е единственият, който се опитва да измери времето и да сигнализира за точен час. Отново в Древна Гърция, известният философ Платон създава система, която да отмерва времето и да сигнализира за началото на неговите лекции. Системата отново функционира благодарение на водния поток. Нещо като първия звънец в училище в наши дни. В Древен Китай монахът изобретател И Син изпробва нещо малко по-различно. Той създава система, която според местоположението на звездите отчита времето и издава звук на всеки час.

 

Векове по-късно, през 15-ти век, се появява първата форма на будилника, който познаваме днес. Единственото известно за него е принципът на работа - около всяка цифра имало малки дупчици, в които може да се постави щифт, който да активира звук при достигане на този час. Не е установено кой е неговият изобретател, но е факт, че това е най-старата позната форма на съвременните будилници.

Видове будилници

Механичен будилник

Механичните алармени часовници са първите, които започват да се използват от по-голямата част от населението. Това се случва чак през 20-ти век. Те представляват часовник с два звънеца отгоре и бутон между тях. Той има допълнителна стрелка, която указва часа на ставане. Когато основните стрелки достигнат до този час, звънците започват да звънят. Чрез натискане на чукчето по средата, звукът спира. Това е най-известната форма на класически будилник и до днес.

Дигитален алармен часовник

Създадени през 60-те години на 20-ти век, дигиталните аларми бързо набират популярност. Известни с това, че повечето модели не са просто часовници, а имат функция и за слушане на радио, те стават тотален хит. С ярките си червени, зелени или бели светлини на дисплея, те отразяват времето и в настроения час започват да звънят. Имайки предвид неприятния звук от механичните будилници, дигиталните със сигурност били за предпочитане.

Будилници, имитиращи изгрев

Тази технология е въведена през 1973 г. Идеята е да се предизвика естественото събуждане на организма като будилникът променя светлината в стаята на всеки 30 или 60 минути, създавайки усещане за зазоряване. Доказано е, че подобен тип събуждане оказва положително влияние на организма и благосъстоянието на човек, избягвайки стреса от силния звук на обикновените аларми. Естествено, за хората, които стават трудно, това не е най-подходящият избор, тъй като при тях няма опция за звук.

Смарт аларма

В дигиталния свят, който ни заобикаля, почти всеки от нас има смарт устройство, което е до него през целия ден, че дори и през нощта. С вградената функция за аларма на тези устройства, производителите улесняват максимално процеса на събуждане, тъй като не се налага да се сдобиваме с допълнителен будилник. Разнообразието от мелодии и звуци, които смарт устройствата предлагат е огромно, така че всеки човек може да избере как би желал да се събуди - дали с лека и нежна мелодия или със силен и рязък звук.

 

Истината е, че макар на хиляди години, будилниците остават неизменна част от нашето ежедневие. Претърпели много промени и иновации през годините, тяхната роля остава непроменена. Именно там се крие и чарът им - в запазване на идеята, с която са създадени. Независимо дали сте фен на старите придобивки или пък запален по новите технологии, със сигурност ще успеете да откриете подходящ будилник за вас, който да бъде верен помощник в трудната за всички задача - да станем от леглото сутрин!