Сравнение между автоматични и кварцови часовници: Кой да изберете?

14 октомври 2023
Сравнение между автоматични и кварцови часовници: Кой да изберете?

Когато става въпрос за избор на ръчен часовник, опциите изглеждат безкрайни, но се открояват две отделни категории: автоматични и кварцови часовници. Всеки от тях притежава уникални характеристики, което прави решението приятно предизвикателство. Вашият избор в крайна сметка се свежда до фактори като точност, поддръжка и лични предпочитания. В това всеобхватно ръководство ще анализираме разликите между автоматичните и кварцовите часовници, като ще ви предоставим необходимите знания, за да вземете добре информирано решение за следващата си покупка.

Разбиране на разликите в начина на работа

За да дешифрирате разликите между автоматичните и кварцовите часовници, е наложително да разберете основните им компоненти. Те включват източник на захранване, синхронизиращ механизъм и дисплей.

Кварцови часовници

Кварцовите часовници черпят енергията си от батерии, което ги отличава от техните механични аналози. Ето по-отблизо:

Кварцовите часовници разчитат на малък кварцов кристал, който, когато е изложен на електрически ток, вибрира на забележително прецизна честота - 32,768 Hz, за да бъдем точни. Чип с интегрална схема (IC) проследява щателно тези трептения, превеждайки ги в секунди, минути и часове. След това времето се показва или аналогово, или цифрово, в зависимост от дизайна.

Автоматични часовници

За разлика от тях, автоматичните часовници са доказателство за механична изработка, с уникален източник на енергия:

Автоматичните часовници се отличават със сложни зъбни колела и пружини, като главната пружина служи като основен източник на енергия. Това, което ги отличава, е включването на ротор вътре в часовника. Докато го носите, роторът се движи, навивайки главната пружина. Тази механична симбиоза поддържа часовника тиктакащ, докато прецизният освобождаващ механизъм осигурява точно отчитане на времето.

Имат ли нужда от батерии кварцовите и автоматичните часовници?

Да, кварцовите часовници изискват батерии, за да функционират ефективно. Те обикновено са под формата на бутонни батерии или тип „копче“ и техният живот може да варира значително. Някои могат да издържат 1-2 години, докато други могат да продължат до 8-10 години. Средно повечето изискват нова батерия на всеки 2-5 години.

От друга страна, автоматичните часовници не разчитат на батерии за захранване. Вместо това те работят изключително върху енергията, съхранявана в тяхната основна пружина. Тази основна пружина се навива автоматично, докато носите часовника, елиминирайки необходимостта от периодична смяна на батерията. Сложните механични компоненти гарантират, че часовникът продължава да тиктака без прекъсване.

Автоматични и кварцови часовници – ниво на надеждност и точност

Надеждността е от първостепенно значение при избора на часовник. Ето как се подреждат автоматичните и кварцовите часовници в това отношение.

Кварцовите часовници са почитани заради тяхната надеждност, благодарение на тяхната простота. С по-малко движещи се части, те обикновено са по-здрави и устойчиви на удар. Ако търсите аксесоар, който може да издържи по-невнимателна употреба и да поддържа постоянна работа, това е надежден избор.

В областта на прецизността кварцовите часовници блестят. Техните кварцови кристали вибрират на високи честоти, осигурявайки прецизно отчитане на времето. Обикновено могат да се похвалят с впечатляваща точност от +/- 15 или 20 секунди на месец, което означава приблизително половин секунда на ден.

Въпреки че автоматичните часовници не са по-слаби в своето представяне, когато става дума за точност, те показват малко по-ниска честота на биене - обикновено между 6 до 8 удара в секунда. Следователно тяхната точност може да варира. Един добре поддържан автоматичен часовник може да се отклонява с -20 до +40 секунди на ден за редовни движения или -10 до +30 секунди на ден за движения с по-висок ритъм. Въпреки че са подходящи за повечето ежедневни нужди, те може да не задоволят тези, които изискват прецизност до части от секундата.

Надеждност при работа през годините

Осигуряването на последователно представяне през годините е от съществено значение. Как се справят кварцовите и автоматичните часовници в този аспект?

Кварцовите часовници предлагат непоколебима и надеждна работа година след година. Тяхната случайна смяна на батерията е единственото изискване за поддръжка и много модерни модели са оборудвани с индикатори за изтощена батерия, за да ви предупреждават.

Въпреки че са малко по-малко точни от кварцовите часовници, автоматичните работят най-добре, когато са нови или току-що обслужени от професионалист. Тъй като смазките в механизма стареят, могат да възникнат промени в точността. За разлика от кварцовите, които поддържат постоянна прецизност, докато батерията се изтощи, автоматичните може да претърпят известни колебания, повлияни от фактори като навиване, качество на смазване и температурни промени.

Поддръжка и цена на притежание

Дългосрочното притежаване на часовник включва съображения за поддръжка и разходи. Ето какво трябва да знаете:

  • Кварцовите часовници изискват периодична смяна на батерията. Цената за смяна може да варира, но обикновено е в диапазона от 10 до 40 лева, в зависимост от избраната батерия. Освен това водоустойчивите кварцови часовници може да се нуждаят от тест за водоустойчивост след смяната, което води до допълнителни разходи.
  • Автоматичните часовници, от друга страна, не изискват редовна смяна на батерията. Те обаче изискват периодична поддръжка, обикновено на всеки 1-2 години. Цялостното обслужване, което включва разглобяване, почистване, смазване и настройка, може да бъде значително по-скъпо от простата смяна на батерията на кварцов часовник.

В крайна сметка, независимо дали избирате високочестотната точност на кварцовите модели, или класическата привлекателност на автоматичните, часовникът, който ще изберете е един вечен аксесоар, надхвърлящ дигиталната ера със своя непреходен чар, функционалност и стил.

Екипът на TimeUP се старае да поддържа богата селекция от кварцови и автоматични часовници, в разнообразен ценови диапазон и стил, подхождащ на всеки клиент. Разгледайте наличните в нашия уебсайт дамски и мъжки часовници и изберете най-подходящата опция, която би се съчетала перфектно с вашия личен стил и персонални изисквания.