Наследството на оригиналните часовници: емблематични дизайни, които промениха индустрията

20 април 2023
Наследството на оригиналните часовници: емблематични дизайни, които промениха индустрията

Откак свят светува точното отмерване на времето е от първостепенна важност за хората. Ето защо в продължение на хилядолетия цивилизациите разработват различни механизми, чрез които да постигнат това. Прародителите на днешните часовници се появяват за пръв път в средата на 14 век в Европа и развитието им в продължение на няколко столетия е бавно и постепенно.

В началото на 20 век се появява първият ръчен часовник. А двете световни войни допринасят за бурното развитие на това технологично чудо. Днес отмерването на времето и технологичният напредък достигат висоти, които правят обикновените механични ръчни часовници остарели. Така, те започват да се превръщат от необходимост в желан аксесоар, който демонстрира стил и класа.

Днес ще ви разкажем за 10 емблематични модела от ХХ век, които завинаги променят часовникарската индустрия и в наши дни са забележителна находка за всеки колекционер.

1918: Cartier Tank

Този модел е представен през 1918 и е един от първите часовници, които са проектирани специално, за да бъдат носени на китката. Изчистеният му дизайн и правоъгълната му форма са вдъхновени от стилистиката на танковете, които създателят му вижда на фронта на току-що приключилата Първа световна война. Той драстично се различава от силно орнаментираните джобни часовници, популярни дотогава и бързо се превръща в символ на авангардна изтънченост. Този модел е бил забелязван във визиите на личности като Джаки Кенеди, принцеса Даяна и Ив Сен Лоран.

1926: Rolex Oyster

Това е първият водоустойчив часовник. С помощта на гумени уплътнения, коронка и заден капак на касата, които се завинтват, той се запечатва херметически, предпазвайки механизма от вода и прах. Именно това е часовникът на ръката на британската плувкиня Мерседес Глайтце, когато през 1927 г. тя става първата британка, преплувала Ламанша.

1957: Omega Speedmaster

Оригинално този модел е проектиран за мотоспорт и авиация. Той обаче придобива култовия си статус след като бива избран за официален часовник на астронавтите по време на мисиите Apollo. Моделът на Omega се състезава с предложения от  Rolex и Longines-Wittnauer. Часовниците преминават през редица сериозни тестове, които изпитват тяхното представяне при екстремните условия, които астронавтите ще преживеят по време на мисиите. Това включва екстремни високи и ниски температури, резки разлики с големи амплитуди, удари, бързо ускорение до 7.25 G, високо и ниско налягане, вибрация и акустичен шум. Speedmaster устоява на всички тестове, успявайки да се вмести в отклонение не повече от 5 секунди на денонощие. Така след стъпването на Луната през 1969 г. Omega Speedmaster придобива галеното име “лунният часовник”.

1969: Seiko Astron

Това е първият кварцов часовник в света. Той предизвиква революция в часовниковата индустрия, като налага несравнимо за времето си ниво на точност и надеждност. Именно той проправя пътя към съвременните дигитални часовници.

1957: Hamilton Ventura

Изпреварил времето си и технически и естетически, Hamilton Ventura е първият часовник, който се захранва от батерия. Оригиналният му стиймпънк дизайн днес все още стои модерно и стилно. Точно този аксесоар носи Елвис Пресли във филма “Сини Хаваи”.

1962: Rado DiaStar

Това е първият часовник, който използва керамика. Разбира се, това не е същата керамика, от която е направена чашата ви за кафе. Керамика всъщност е всеки неорганичен, неметален плътен материал, който включва метални, неметални или металоидни атоми, свързвани чрез йонни или ковалентни връзки. Rado DiaStar използва волфрамов карбид, който напълно отговаря на тези критерии. В наши дни високотехнологичната керамика е добила широка популярност поради своята лекота и устойчивост на надраскване. Но Rado DiaStar изпреварва времето с около половин век!

1970: Citizen X-8

Дебютирал през 1970, моделът X-8 на един от колосите в часовникарската индустрия, е първият титаниев часовник. Този материал прави аксесоара много здрав и лек. В допълнение, той е слабо податлив на магнитни полета и се представя изключително добре при екстремни температури. Днес е предпочитан материал от хората, които са алергични към никела в неръждаемата стомана.

1972: Synchronar 2100

Това е първият часовник, захранван със слънчева батерия. Той обаче включва и редица впечатляващи показатели, като автоматична адаптация на яркостта на дисплея, пълна видимост при ярко осветление, водоустойчивост до 225 метра дълбочина и удароустойчивост до 5 000 G.

1994: Timex Datalink

Datalink е първият часовник, който с помощта на безжична технология позволява свързване с компютър и пренос на данни. Ето защо е считан за първия смарт часовник. Datalink позволява да се запазват телефони, аларми, както и напомняния за срещи, годишнини и задачи. За времето, в което е представен, това са наистина впечатляващи възможности!

2001: Ulysse Nardin - Freak

“Особнякът” (freak англ. - изрод, особняк) на емблематичната швейцарска марка е първият модел, който използва силиций в направата на механичен часовник. Специалните свойства на силиция (устойчивост на температура, магнетизъм и триене) правят часовника точен и надежден. Но той е забележителен и със своя революционен дизайн, при който часовниковият механизъм формира стрелката за минутите, а часовете се отмерват чрез въртене на циферблата.

Наследството на оригиналните часовници е неоспоримо. От емблематичните им дизайни до иновативните материали и компликации, те са класика, която предизвиква възхищение и днес. Революционни за времето си, те продължават да вдъхновяват дизайнерите на часовници. Тяхната непреходност и качество ще продължат да бъдат ценени още дълги години.